Odpisovanie nehmotného majetku

Prostredníctvom majetku podnikateľ udržiava chod podniku a ukladá doň peňažné prostriedky. Podnikatelia sa vo väčšine prípadov zaujímajú skôr o hmotný majetok. Rozsiahlu skupinu dlhodobého majetku však tvoria aj majetky nehmatateľné, čiže dlhodobý nehmotný majetok.

Čo je dlhodobý nehmotný majetok

Na základe zákona o dani z príjmov, na ktorý sa odvoláva aj zákon o účtovníctve, sa za dlhodobý nehmotný majetok považuje nehmotný majetok, ktorý spĺňa nasledujúce podmienky:

  • Ocenenie je vyššie ako 2 400,00 €.
  • Doba použiteľnosti tohto majetku je dlhšia ako jeden rok.
  • Majetok nesmie byť súčasťou iného majetku, bez ktorého nie je samostatne použiteľný.

Ak je ocenenie majetku nižšie, zaradenie tohto majetku medzi dlhodobý nehmotný majetok je na rozhodnutí účtovnej jednotky, jeho doba použiteľnosti však nesmie byť aj v tomto prípade menej ako 1 rok.

 Medzi najčastejšie vyskytujúci sa dlhodobý nehmotný majetok patrí:

  • Aktivované náklady na vývoj – znalosti z vývoja a ich aplikáciu na plánovanie a návrh výroby nových, významne zlepšených materiálov, zariadení, výrobkov, procesov, systémov a služieb pred začatím ich sériovej výroby alebo používania.
  • Softvér – rôzne programové vybavenie počítača, ktoré je ale predmetom samostatného nákupu, alebo je vytvorený vlastnou činnosťou.
  • Oceniteľné práva – predmety obchodného, právneho alebo duševného vlastníctva, ktoré sú však získané za odplatu od tretej osoby, nie vlastnou činnosťou, napr. licencie, patenty, vynálezy.
  • Goodwill – rozdiel medzi obstarávacou cenou a podielom na reálnej hodnote investície, ktorý vzniká kúpou, výmenou, vkladom podniku, alebo rozdelením, splynutím, zlúčením obchodných spoločností alebo družstiev.

Odpisovanie

V prípade, že spoločnosť nehmotný majetok zaradí do svojho majetku, z dôvodu verného  a pravdivého zobrazenia hodnoty majetku v účtovníctve a určenia daňovej povinnosti dane z príjmov, vzniká povinnosť tento majetok odpisovať. Odpisovanie majetku predstavuje skutočné opotrebenie majetku.

Nehmotný majetok sa odpisuje v súlade s účtovnými predpismi na základe odpisového plánu, maximálne do výšky vstupnej ceny. Zákon o účtovníctve neustanovuje dobu odpisovania nehmotného majetku, určuje však, že doba odpisovania by sa mala rovnať predpokladanej dobe použitia zodpovedajúcej dobe využívania ekonomických úžitkov z daného majetku.  Nehmotný majetok, ktorým sú náklady na vývoj, musí daňovník (účtovná jednotka) odpísať najneskôr do piatich rokov od jeho obstarania. Na základe zákona o dani z príjmov je účtovný odpis totožný s daňovým odpisom.

Užitočné články

Chcete sa dozvedieť ďalšie užitočné informácie zo sveta účtovníctva?