Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia

Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia (RZZP) spracováva príslušná zdravotná poisťovňa najneskôr do 30. septembra nasledujúceho kalendárneho roka, resp. do 31. októbra nasledujúceho kalendárneho roka tým poistencom, ktorý mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania.

Zdravotná poisťovňa získava podstatnú časť informácii práve z podaných daňových priznaní.

Príjmy, ktoré sú predmetom dane a z ktorých sa platí zdravotné poistenie sú najmä:

  • Zo závislej činnosti ( §5 zákona o dani z príjmov)
  • Z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti (§ 6 zákona o dani z príjmov)
  • Z kapitálových príjmov ( § 7 zákona o dani z príjmov)
  • Z ostatných príjmov ( §8 zákona o dani z príjmov)

Pre správne vyčíslenie RZZP si musia poistenci okrem povinnosti voči daňovému úradu splniť aj oznamovacie povinnosti voči zdravotnej poisťovni, ktoré sa týkajú najmä:

-          preukázania obdobia poistenia v inom štáte s potvrdením o zdravotnom poistení v danom štáte. Termín je do 31. marca nasledujúceho roka

-          poistenci, ktorý mali príjem z výkonu činnosti osobného asistenta alebo mali príjem z vyplatených podielov na zisku (dividendy) predložiť oznámenie o týchto príjmoch Termín na podanie oznámenia je do 31. mája nasledujúceho roka.

Zdravotné poisťovne majú priamo v zákone stanovené povinnosť oznámiť výsledky RZZP a to najneskôr do 31.12. nasledujúceho roka. Výsledok oznamujú písomne a poistenec sa o výsledku dozvie, ak je:

-          zamestnanec prostredníctvom svojho zamestnávateľa, ktoré mu oznámi zdravotná poisťovňa hromadne za všetkých poistencov

-          bývalý zamestnanec prostredníctvom listu zo zdravotnej poisťovni

-          samostatne zárobkovo činná osoba prostredníctvom listu zo zdravotnej poisťovni, ktorý obsahuje aj informáciu o spôsobe výpočtu a stanovený preddavok na zdravotné poistenie na nasledujúci kalendárny rok (t.j. v RZZP za rok 2016,ktoré dostane poistenec priebehu roka 2017 bude stanovený preddavok na obdobie od 1.1.2018)

-          iný poistenec prostredníctvom listu zo zdravotnej poisťovni.

Potrebujete viac informácií?

Chceli by ste sa dozvediet viac o našej spoločnosti? Viac o historií a o tom čo Vám môžeme ponúknuť? Kliknutím na tlačidlo nižšie sa dozviete viac.