Inovatívne účtovníctvo

Svet technológií neustále napreduje a našťastie sa dostáva aj do zastaraných byrokratických procesov. Áno, chápem, že účtovníctvo je do veľkej miery konzervatívne ale prečo by sme si nemohli uľahčiť život jeho automatizáciou? Investujte radšej peniaze do moderného účtovníctva a neplaťte za „prepisovanie“ faktúr do systému.

Verím, že časom keď sa chodilo každý mesiac k účtovníčke s kopou papierov v modrej taške je koniec. Žijeme v roku 2017 a preto by malo byť zasielanie dokumentov elektronicky samozrejmosťou, nehovoriac o aktuálnom prístupe k svojim dátam.

Ako príklad by som uviedol banky, ktoré sa starajú o vaše peniaze. Poskytujú vám servis a vy máte neustále cez rôzne aplikácie prístup k svojím financiám. Vďaka inováciám už dlho nemusíte chodiť do pobočky banky zadať platobný príkaz alebo čakať celý mesiac na papierový výpis z účtu, ktorý vám chodil do schránok. Rovnako pristupujte aj k službám účtovníctva. Pýtajte si od nich inovatívne služby, ktoré vám uľahčia podnikanie.

Dostupnosť informácií musí byť zabezpečená kedykoľvek a kdekoľvek. Radšej ako čakať na zdĺhavé zaúčtovanie vyžadujte prístup k svojmu aktuálnemu cashflow-u, reportom, saldu, uhradeným a neuhradeným faktúram. Zdá sa vám to ako dobrý nápad ale je to podľa vás budúcnosť?  Mýlite sa, veľa takýchto služieb už máme na trhu a dokonca vedia robiť aj hromadné úhrady a tvoriť upomienky pre neplatičov.

Online účtovníctvo naberá na podpore hlavne v zahraničí a nie je sa čomu čudovať. Je oveľa praktickejšie, všetky dáta sú uložené na cloude, kde podliehajú prísnemu zabezpečeniu. Prístup máte zabezpečený 24 hodín denne 7 dní v týždni. Dokážete sa do neho pripájať cez vaše zariadenie ako je notebook alebo desktop, mobil alebo tablet. Jedinou podmienkou je mať dostupný internet.

Samozrejme je toho oveľa viac. Na Slovensku už teraz máme dostupné riešenia ako je skenovanie prijatých faktúr a „vyťažovanie“ dát z ich obsahu. V princípe to znamená, že aj keď máte od klientov faktúry v papierovej podobe, v priebehu niekoľkých sekúnd z nich získate potrebné dáta ako sú položky, splatnosť, cena atď. Táto funkcia šetrí čas vášmu účtovníkovi, ktorý ho bude môcť venovať na lepšie účtovanie. Bude môcť prichádzať s riešeniami a radami ako efektívnejšie hospodáriť.

Ak by som si mal vybrať medzi zverením účtovníctva inovatívnej firme, ktorá rozmýšľa nad zefektívnením procesov a celkovým rozvojom (seba a svojich klientov) alebo účtovníčke „Tete Berte“ z paneláku, tak odpoveď je jasná. Rozvoj jednoducho nezastavíte.

Aj vy musíte neustále zlepšovať svoje podnikateľské aktivity a služby pre klientov. Požadujte to aj od svojich partnerov a vytvoríte tak lepšie šance na celkový rozvoj vašej firmy.

Užitočné články

Chcete sa dozvedieť ďalšie užitočné informácie zo sveta účtovníctva?